Kan mijn huid vetter worden van mijn crème? Feiten over de juiste huidverzorging

10 jul 2024 | Uncategorized

Kan mijn huid vetter worden van mijn crème? Feiten over de juiste huidverzorging

 

In de wereld van huidverzorging zijn er talloze mythes en fabels die de ronde doen. Eén van de meest voorkomende misverstanden die ik veel terug hoor in de praktijk is dat het gebruik van een crème de huid vetter maakt. Dit geloof kan ertoe leiden dat je de juiste huidverzorging crèmes vermijd die eigenlijk juist kunnen helpen bij het verbeteren van jouw huidconditie.

In deze blog zal ik uitleggen waarom het niet je crème is die je huid vetter maakt, maar eerder het verkeerde type crème voor jouw specifieke huidtype. Daarnaast leg ik uit waarom een uitgebreide intake, zoals de drie uur durende huidanalyse die ik uitvoer, essentieel is voor het vinden van de juiste huidverzorging producten voor jouw huid.

 

Allereerst, wat maakt jouw huid nu vettig?

Om te begrijpen waarom een crème niet per definitie je huid vetter maakt, is het belangrijk dat we eerst een stapje terug doen. Want wat veroorzaakt nu die vettigheid? De vettigheid van de huid wordt voornamelijk bepaald door de talgklieren die talg produceren. Dit proces wordt beïnvloed door je huidtype (genetisch bepaald), hormonen, en externe factoren van buitenaf.

 

De rol van talg

Talg is een natuurlijke substantie die door de talgklieren in de huid wordt geproduceerd. Het houdt de huid soepel en beschermd de huid tegen invloeden van buitenaf. Wanneer de talgproductie uit balans is, kan dit leiden tot een verstoorde talgproductie. Dit betekent echter niet dat crèmes de oorzaak zijn van deze onbalans.

 

Niet de juiste huidverzorging voor jouw huidtype

De mythe dat crèmes de huid vetter maken, komt vaak voort uit het gebruik van het verkeerde product voor je huidtype. Hier zijn enkele redenen waarom dit kan gebeuren:

  1. Te rijke formules

Crèmes met zware, rijke formules kunnen een vette huid vettiger doen aanvoelen. Deze producten zijn vaak bedoeld voor droge huidtypes die juist ook extra vetten nodig hebben. Een vette huid heeft weer andere behoeftes dus het is logisch dat dit als minder prettig wordt ervaren als je een vette huid hebt bijvoorbeeld.

  1. Niet de juiste ingrediënten in je huidverzorging

Sommige crèmes bevatten ingrediënten die de talgproductie kunnen verstoren bijvoorbeeld producten met minerale oliën of siliconen kunnen een film over de huid leggen, wat de natuurlijke talgproductie verstoort.

  1. Gebrek aan Balans

Huidverzorging draait om balans. Het gebruik van een crème die niet goed is afgestemd op jouw huidtype kan de natuurlijke balans van de huid verstoren.

 

Waarom een uitgebreid huidonderzoek essentieel is

Het vinden van de juiste huidverzorgingsproducten is niet zo eenvoudig als het pakken van de eerste de beste crème van de plank. Een uitgebreide huidanalyse is essentieel om te begrijpen wat jouw huid echt nodig heeft. Maar ook het intakegesprek is heel erg belangrijk om goed te achterhalen wat voor verleden de huid en jouw gezondheid heeft. Ook dit heeft allemaal invloed op je huid.

 

Een intake van drie uur

Bij mijn praktijk neem ik de tijd om een uitgebreide intake inclusief huidonderzoek van drie uur te doen om het huidtype en de specifieke behoeften van elke cliënt te bepalen.

Dit proces omvat:

  • Huidanalyse: Door middel van geijkte meetapparatuur meten we bepaalde waardes van de huid die we niet kunnen waarnemen. Meten is weten.
  • Intake gesprek: Ik neem de tijd om te praten over je huidige huidverzorgingsroutine, dieet, levensstijl, en eventuele huidproblemen die je ervaart.
  • Behandeling: Zo kunnen we meteen zien hoe jouw huid op een product reageert en heb je zelf meteen ook een ervaring.

Het belang van persoonlijke aanpak

Elke huid is uniek en verdient een persoonlijke aanpak. Wat werkt voor de één, werkt niet per se voor de ander. Door een uitgebreide huidanalyse kan ik producten adviseren die specifiek zijn afgestemd op jouw huidtype en behoeften. Dit zorgt ervoor dat je de beste resultaten behaalt zonder onnodige frustraties.

Hoe kies je de juiste huidverzorging crème? 

Het kiezen van de juiste crème begint bij het begrijpen van je huidtype en wat het nodig heeft. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken:

  1. Ken je huidtype

De eerste stap is om je huidtype te kennen. Is je huid vet, droog, gecombineerd, gevoelig, of normaal? Elk huidtype heeft specifieke behoeften en reageert anders op producten. Mijn ervaring is dat er vaak verwarring wordt gemaakt met het huidtype en de huidconditie. Behandel je huid vanuit het huidtype dan zal de conditie namelijk ook verbeteren als die niet optimaal is. Laat je huidtype dan ook echt door een huidexpert bepalen.

  1. Lees de Ingrediëntenlijst

Kijk naar de ingrediënten in een product. Zorg ervoor dat er geen schadelijke ingrediënten in zitten zoals minerale oliën, siliconen. Let ook vooral op of producten ook ingrediënten bevatten die onze huid kent en zal opnemen. En het allerbelangrijkste, dat de basis van een product ook zo gemaakt is dat de huid het volledig opneemt en er wat mee doet

  1. Luister naar je huid

Je huid praat niet maar geeft signalen. Trekkerigheid, pijn, vettig gevoel, uitbraken et cetera. Luister hier naar. Zo wordt een trekkerig gevoel vaak gezien als een ‘schoon’ gevoel terwijl het in feite een schreeuw is van je huid om voeding. Tijdens een consult bespreken we dit soort punten ook en leg ik je uit wat jouw huidsignalen betekenen.

  1. Vraag om professioneel advies

Een huidtherapeut kan je helpen de juiste producten te vinden. Let er wel op dat je echt een goede huidspecialist vindt, ook hier zit verschil in. Interesse? lees dan ook even deze blog. 

 

Conclusie

De fabel dat een crème je huid vetter maakt, is vaak het resultaat van het gebruik van een product dat niet goed is afgestemd op jouw huidtype. Door een uitgebreid huidonderzoek en intake gesprek kun je er precies achter komen wat jouw huid nodig heeft met als basis het vaststellen van jouw huidtype en huidconditie

In mijn praktijk neem ik de tijd om elke cliënt te leren kennen en een persoonlijke huidverzorgingsroutine te ontwikkelen die echt werkt. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar de oppervlakkige symptomen, maar ook naar de onderliggende oorzaken en hoe we deze kunnen aanpakken.

Met de juiste kennis en producten kun je je huid in topconditie brengen!

Wil je meer leren over jouw huidtype, huidverzorging en de juiste producten voor jouw huid? Boek dan een afspraak voor een uitgebreide intake en ontdek hoe een persoonlijke aanpak het verschil kan maken.

Ontmasker de mythes, leer de feiten kennen en geef je huid de zorg die zij verdient.

 

0 reacties